Profil

Fotografia mea
las descrierea mea la discreţia altora.

joi, 1 septembrie 2011

S-a întors "Întâiu Septemvrie"

  Întâi septembrie nu e doar prima zi de şcoală, nici măcar nu mai semnifică începutul toamnei. Această dată a devenit altceva, pe de o parte mirific, pe de alta - malefic. E momentul când, mai mult ca oricând, jumătatea juvenilă a Moldovei iese din "hibernarea" verii. În această zi minunată, elevii îşi amintesc de profesori, profesorii îşi amintesc de promisiunile guvernului, iar guvernul îşi aminteşte de electorat (atât de cel prezent, cât şi de cel potenţial). Păi, când roiesc albinele, nu zboară şi bondarii?
  Câtă făţărnicie, dar şi câtă măiestrie! Politicienii poposiţi în curtea şcolilor, aidoma unor amorezi, făceau "curte" unor minori! Cum să-ţi clădeşti capital electoral pe un teren nesigur, adică pe spinarea unor copii încă verzi la minte, şi nu neapărat la culoarea politică?
   Se poate, fraţilor. Se poate pentru că ei pot. Dar asta nu înseamnă că toată afacerea nu pute. Miroase a manipulare ieftină, a zahărel amestecat cu aqua chioara, a braşoave despre viitorul luminos şi despre perspectivele educaţiei în republica noastră. Haideţi să fim sinceri, domnilor politicieni: se va schimba ceva în sistemul putred al educaţiei? După absolvirea liceelor, nu vom avea cozi la diplome, apoi cozi la vize,  apoi cozi la cămin, apoi cozi la ultimul Amin? Pe parcursul anului şcolar, elevii vor studia istoria neamului, vor avea mai puţine discipline, şi mai multe cunoştinţe? Vor fi toate instituţiile de învăţământ încălzite? Oare nu vor mai lipsi manualele? Oare se va face ordine în fondurile şcolare?
  Prea multe întrebări şi nu ai cui să le adresezi. Poate unora dintre cei care vor absolvi liceul peste câţiva ani.
   În tot cazul, să ştiţi că s-a întors "întâiu septemvrie", adică s-au întors şi politicienii din vacanţă, şi profesorii din vidul de nepăsare al societăţii, şi jurnaliştii la mintea copiilor. Hai sictir!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu