Profil

Fotografia mea
las descrierea mea la discreţia altora.

joi, 6 octombrie 2011

Apple-ul (alias mărul) "interzis"


           Există dintre cei care încurcă viaţa şi activitatea lui Steve Jobs cu cea a unui apostol sau a unui sfânt. Acest om nu trebuie idolatrizat. A fost un bun CEO la compania Apple şi a ştiut să-şi vândă bine produsul.


           Sigur că moartea oricărui om este regretabilă  şi te face să te gândeşti la efemeritatea umană. Ştiu că Jobs a "revoluţionat" industria tehnologiilor informaţionale şi a "cucerit" multe "inimi". Dar "cuceririle" sale au fost, de fapt, nişte "cumpărături", iar inimile cucerite sunt buzunarele şi ambiţiile noastre.


           Dacă ar fi oferit produsele Apple la un preţ mai accesibil (adică simbolic), astfel încât oricine să se poată "înfrupta" din "mărul" său (dacă nu "interzis", atunci "selectiv") şi să poată deveni mai competitiv... sau dacă nu ar fi irosit atâtea resurse şi nu ar fi creat o atmosferă de isterie vizavi de nişte accesorii electronice şi ar fi depus mai mult efort asupra activităţilor filantropice, contribuind poate chiar la descoperirea antitodului la cancer, de care a şi suferit, atunci poate rămânea în istorie ca un Om de valoare. Dar aşa a rămas doar ca un om valoros.


             Valoros pentru industria americană de consum. Valoros pentru mercantilismul din noi. Valoros graţie contului bancar deschis pe numele său şi creat pe seama noastră. Să nu credeţi că îi invidiez cariera sau venitul. Nicidecum. Nu am fost şi nici nu voi fi un cumpărător al produselor Apple, întrucât îmi convin alte "brand-uri", alt stil de viaţă.


            Problema e că suntem în căutare de idoli falşi, cerem să ni se pună preţ pe pasiunea noastră, căutăm să nu ne mulţumim cu ceea ce avem şi ajungem să elogiem nişte oameni mediocri. Da, Jobs a fost un tip mediocru, tocmai pentru că nici măcar nu s-a ţinut de numele de familie. În plină criză economică, Jobs nu a oferit mai multe job-uri, ci mai multe i-poduri, i-phone-uri etc.


            Amintiţi-vă când ultima dată a existat o concurenţă reală în ceea ce priveşte descoperirile tehnologice? Când ultima dată omul a cercetat universul? În loc să găsim soluţii la problemele de ordin ecologic, demografic, de sănătate ş.a. noi ne complacem în a preamări noile modele de telefoane, de calculatoare şi directorii lor de vânzări.


            În acelaşi context, să ne reamintim de marii inventatori ai omenirii:
http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_inventatori şi nu de fiecare preşedinte de companie sau de orice vedetă din SUA.


            Reamintiţi-vă ce "profit" a adus moartea lui Michael Jackson. Sunt sigur că acelaşi lucru se întâmpla şi în cazul lui Steve Jobs, fie-i ţărna uşoară!


             Aduc sincere mulţumiri celor care m-au înţeles şi chem la "calmitate", nu la "calamităţi". Iar pentru delectare, haideţi să aşteptăm şi decesul lui Hugh Marston (fondatorul revistei Playboy) pentru a putea mai bine "comemora" industria americană...

P.S. În Biblie, "malus" are două sensuri: de "malefic" şi de "fruct" (nu neapărat de măr).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu