Profil

Fotografia mea
las descrierea mea la discreţia altora.

marți, 23 august 2011

"Ca la 20 de ani, fără griji şi fără bani..."

 
 Suntem unicali, trebuie să recunoaştem. Nu prin ceea ce facem sau creăm, ci prin ceea ce nu facem şi distrugem. Iar dacă alţii au distrus înaintea noastră, luptăm pentru a menţine aparenţele.
   Să mă explic: cu aproape 20 de ani în urmă, generaţia părinţilor noştri nu a creat un stat, ci doar o denumire. Statul exista încă din 1940. Acelaşi teritoriu, aceleaşi instituţii, ba chiar aproape aceeaşi oameni. Altfel spus, aceeaşi "Mărie într-o altă pălărie".
   Nu, să nu credeţi că atentez la statalitatea noastră, care ne-a fost impusă, sau că reneg importanţa celor două decenii de independenţă faţă de vestul Europei. Încerc doar să gândesc la rece într-o zi de august.
   Aşadar, cu ce ne-am ales în acest răstimp? Cu douăzeci de ani de tranziţie, cu o entitate autonomă, alta separatistă, cu circa un milion de persoane peste hotare, cu interminabile crize politice, cu revenirea comuniştilor la putere precum pasărea colibri din fundul unui URSS, precum şi cu o anemie social-economică.
  (Probabil mi-am făcut mulţi "amici" prin afirmaţiile de mai sus, de aceea propun să privim dintr-un alt punct de vedere:)
  Ce fac musulmanii atunci când îşi celebrează Ramadanul? În primul rând citesc Coranul. Iar dacă Declaraţia de Independenţă reprezintă certificatul de naştere al Republicii Moldova, de ce foarte mulţi dintre noi sunt indiferenţi care ne este numele, ce limbă vorbim, cine ne sunt părinţii, cine ne-a dus la orfelinat? De ce nu ne pasă de noi înşine? De unde atâta nihilism, pohuism şi desconsiderare?
  Fără prea multe întrebări retorice, vreau doar să postez un pasaj din Declaraţie:
"REAMINTIND ca in ultimii ani miscarea democratica de eliberare nationala a populatiei din Republica Moldova si-a reafirmat aspiratiile de libertate, independenta si unitate nationala, exprimate prin documentele finale ale Marilor Adunari Nationale de la Chisinau din 27 august 1989, 16 decembrie 1990 si 27 august 1991, prin legile si hotaririle Parlamentului Republicii Moldova privind decretarea limbii romane ca limba de stat si reintroducerea alfabetului latin, din 31 august 1989, drapelul de stat, din 27 aprilie 1990, stema de stat, din 3 noiembrie 1990, si schimbarea denumirii oficiale a statului, din 23 mai 1991".
  Cam atât pentru moment, promit să revin, că doar o dată în viaţă împlinim 20 de ani...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu