Profil

Fotografia mea
las descrierea mea la discreţia altora.

sâmbătă, 13 aprilie 2013

Demitizarea scindării din PL

Întâi de toate, precizez că nu am fost şi nu sunt membru al vreunui partid politic. Fapt pe care-l consider o realizare personală, în condiţiile în care, în R.Moldova, unde-s 2 moldoveni, acolo-s 3 partide.

***
Ca orice fenomen social-politic, recentele evenimente au gradul lor de mistificare.
Să încercăm o trecere în revistă "miturilor scindării", dar şi câteva explicaţii de rigoare:
  • Chirtoacă urma să preia conducerea Partidului Liberal


Edilul capitalei nu este un oportunist. Să fi fost oportunist, nu revenea în R. Moldova în perioada de apogeu a guvernării comuniste. Nu s-ar fi lansat în alegerile locale pentru funcţia de primar general al mun. Chişinău. Ar fi avut parte de mai puţine surprize-surprize la Bucureşti sau în altă parte.
Totodată, este complet eronată percepţia că Dorin Chirtoacă nu va deveni niciodată preşedinte al PL atâta timp cât Mihai Ghimpu este în viaţă. Avansarea pe linie partiinică s-ar putea produce mult mai devreme decât se aşteaptă unii şi mult mai târziu decât aveau nevoie alţii. Dar cert este că domnul primar deţine, deja pentru al doilea mandat consecutiv, şefia celei mai importante unităţi teritorial-administrative, cu cele mai multe circumscripţii electorale: mun. Chişinău. Domnia sa conduce de facto partidul, încă din 2007.
  • Ghimpu este vinovat de destrămarea AIE2 şi de sindarea PL
Ghimpu are partea sa de vină în multe lucruri, dar nu-i poţi imputa destrămarea AIE, din acelaşi motiv pentru care nu este vinovată victima de faptul că a fost furată. Sigur, trebuia să danseze după cum îi cântă alţii, căci dânsul e un "parvenit" în politică, nu? Doar un "neavenit" poate să revină pe eşicherul politic după cca 16 ani. Despre cine, când şi cum a denunţat acordul AIE nu merită să menţionez.
Cât priveşte disocierea celor câţiva membri de PL, Ghimpu nu este vinovat că trădarea s-a produs, ci doar că a permis ca aceasta să se producă. Nu s-a asigurat, nu a avut suficientă clarviziune, nu a selectat oameni loiali şi nu întotdeauna a promovat persoane după principiul meritocraţiei.
  • Ghimpu nu este mai "patriot" decât Hadârcă et Company
Nu ştiu în ce măsură patriotismul poate fi comparat. Nu cred că s-ar putea compara, bunăoară, dragostea faţă de mamă a unei persoane cu acelaşi sentiment al altei persoane. În acest sens, însă, putem vorbi despre exteriorizarea sentimentului în cauză, despre faptele care confirmă sau infirmă existenţa sentimentului de patriotism. Nu ştiu ce ar fi făcut domnul Hadârcă în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi în cea de preşedinte interimar al statului, în schimb cu toţii ştim ce a făcut Ghimpu: a decretat data de 28 iunie drept "Zi a ocupaţiei sovietice", a instituit Comisia pentru Studierea Regimului Totalitar Comunist, dar a şi decorat numeroase personalităţi, printre care artistul plastic Gheorghe Vrabie (design-erul stemei de stat, a leului moldovenesc etc.). Să fie puţin? Probabil. Însă PL-ul niciodată nu a deţinut puterea în stat.
Bineînţeles, domnul Hadârcă et Co. ne făceau pe toţi cetăţeni români. Sau ruşi, că nu mai ştii ce să crezi.
  • Ghimpu este un om conflictual, impulsiv, uneori agresiv şi subminează ideea de integrare europeană
Liderul PL are o personalitate indezirabilă. Dar el a avut-o dintotdeauna. Omul ăsta nu s-a schimbat şi nu se va schimba niciodată, cu toate că sloganul partidului fusese "schimbarea până la capăt". Dar asta nu înseamnă că avem dreptul să-l învinovăţim că este cel care este. Bun sau rău, uns cu alifie sau plin de ranchiună, Ghimpu a fost, totuşi, ales deputat. Şi având mandatul poporului, s-a pomenit în situaţia în care nu poate să-şi îndeplinească acest mandat. A fost şi este marginalizat, defăimat, batjocorit, cu toate că a depus un efort cel puţin la fel de mare ca ceilalţi doi foşti lideri ai AIE, pentru a crea o guvernare pro-europeană.
  • Ghimpu distruge partidul
S-ar putea să fie adevărat, deşi, în acest caz, cred că tactica pământului pârjolit e mai bine să o aplici tu, decât inamicul tău.
Cum nu te-ai suci, PL-ul este "copilul" lui Ghimpu. El l-a creat şi nepotul său l-a propulsat. Iar cei care vor să condamne şi să blameze relaţiile de rudenie dintre cei doi lideri, nu au decât să-şi aştepte rândul - încă nu toţi comuniştii au luat în derâdere "nepotismul". Probabil, era mai bine când tatăl conducea statul şi feciorul - afacerile.
  • PL nu este un partid democratic
O să fiu laconic: Partidul Democrat este cel mai democratic partid. De PD încă nu am auzit să se disocieze vreo personalitate marcantă. Sper să nu faceţi o paralelă cu expresia antologică: "pedagogia sovietică este cea mai sovietică pedagogie".

***
În cele din urmă, consider că Ghimpu e un fel de "termometru" al clasei noastre politice, în special, şi al societăţii, în ansamblu. Iar problema sa majoră nu este în ceea ce spune şi cum spune, ci în ceea ce nu poate sau nu ştie cum să spună.

Un comentariu:

  1. De ar gandi cel putin 2/3 dintre moldoveni ca tine vo-m fi un fel de Elvetie a europei de est.

    RăspundețiȘtergere