Ideea unirii nu este o idee nouă. Nu este nouă nici măcar pentru noi, românii.
Toată lumea tinde să se unească atunci când se strânge cureaua.
Toată lumea se adună în jurul focului atunci când vine iarna.
Nu cred că Mihai Viteazul s-a considerat vreodată "unionist". Dânsul s-a considerat un român demn de a-i conduce pe ceilalţi români într-un singur stat. La fel şi Alexandru Ioan Cuza, care, de altfel, era şi "statalist" în acelaşi timp, din moment ce lupta împotriva transformării Principatelor Române în paşalîcuri turceşti sau în gubernii ruseşti.
Apelul lansat de Platforma Civică Acţiunea 2012 i-a deranjat pe mulţi. Întâi de toate, i-a deranjat pe cei care-s dresaţi să latre la auzul cuvintelor: român, Basarabia, România etc. Apoi, i-a înghimpat pe cei care se simt excluşi din calculul unirii, deşi, după reîntregirea ţării, Chişinăul tot va avea nevoie de primar şi de cineva bun de a fi interimar. În fine, s-au simţit lezaţi mulţi dintre cei care au fost chemaţi la marş, dar nu ca regizori, ci ca actori. În acest ultim caz, important e să moară capra vecinului, chiar dacă aceasta ne-ar putea hrăni pe toţi.
Nu cred că Republica Moldova se află într-o situaţie geopolitică mai defavorabilă realizării ideii unirii decât cea în care se aflau Ţările Române la mijlocul sec. XIX sau România - după primul război mondial.
Altceva este că noi ducem lipsă de elite capabile să pună mai presus interesul naţional decât cel personal.
Altceva este că trenul pe care l-am pierdut la începutul anilor '90 prea mult se reţine în vamă (o fi plin cu ţigări de contrabandă).
Ceea ce trebuie reţinut este că ideea unirii provoacă frică. O frică viscerală. Astăzi nimeni nu vrea să discute la rece cât de viabilă, cât de oportună este această idee. Multora le este teamă că şi-ar putea pierde fotoliile din instituţiile statului (care-s destinate pentru cap, nu pentru altceva). Lunar, sunt pompaţi câte 400 de milioane de lei moldoveneşti pentru a "hrăni" armata de funcţionari din raioanele ţării.
Astăzi, anticorpii organismului Republica Moldova luptă împotriva vaccinului, în loc să lupte contra bolii.
Periodic, îmi reconfirm amărăciunea că suntem din ce în ce mai puţini români.
- Avem cetăţeni ai României cu nume islamice;
- avem români ortodocşi care se supun Mitropoliei "Întregii Moldove" şi, implicit, Patriarhiei Ruse;
- avem membri ai partidelor "românofile", gata să se înfrupte din turta puterii de la Chişinău, uitând de colacul copt în vatra casei;
- avem români afro-moldoveni, care habar nu au de istoria acestui neam şi vor să obţină doar foloase de la acest popor răbdător;
- avem români gata să-şi dea în judecată şi mama pentru că i-a născut fără a le cere dreptul la opinie;
- avem români care vroiau să fie "verde pentru Moldova" de dragul unui greencard şi a unor bancnote verzi;
- avem români glamour cu păr la c*r.
Cică dodoneii au înaintat un proiect de lege prin care cer ca "promovarea denumirii unui stat străin să fie considerată atentat la integritatea şi statalitatea Republicii Moldova". Şi-atunci cum rămâne cu scandările rusofonilor la meciurile de fotbal ale selecţionatei Rusiei?
Cică sunt voci care spun că limba trebuie să coincidă cu denumirea statului (R. Moldova = limba moldovenească). Şi-atunci în Rusia nu se vorbeşte limba rusă, ci limba rosiană (nu руский, ci российский язык). Iar în SUA - limba americană, în Belgia - limba belgiană, în Austria - limba austriacă.
Un editorialist de la ziarul Timpul s-a exprimat într-un material publicat recent în felul următor:
"nu îmbrăcaţi românismul în sutană de preot şi uniformă de legionar".
I-aş răspunde astfel: lăsaţi-l gol-chistol, cu puţa afară.
Propun să nu se mai gândească nimeni la UNIRE. Cel puţin aşa nu se va defăima un ideal multisecular al poporului român.
P.S. Când o să-i mai aud pe politicienii noştri difuzând piese de Aldea-Teodorovici, făcând concerte, hore ale Unirii sau vorbindu-ne despre cât de români suntem, o să-i bag direct în p*lă. Să-şi facă singuri unirea lor. La paştele cailor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu